2010. március 30., kedd

Hastánc és wellness

SHÉ - Az egészséges életünkért: a "jó-létért"

A wellness kifejezés már beépült a köztudatba, de tényleg ismerjük jelentését?

Általános értelemben a wellness egy olyan állapotot, amelyben az ember jól érzi magát, és elkerüli a betegségek kialakulását. Vagyis a test és lélek egyensúlyát jelenti.

Ez a szemléletmód már régóta létezik. Gyökereit már az ókorban is megtaláljuk, ahol a jó közérzet és kondíció megteremtésére is törekedtek.
A Wellness kifejezést - melynek jelentése: „érezd jól magad” - Dr. Halbert L. Dunn alkotta meg 1950-ben, de a modern szemléletmód csak a 1970-80-as években indult el az Egyesült Államokból.

Számos hotel és szálloda segített a wellness szemléletmódjának elterjedésében, ezzel is növelve szolgáltatásaink színvonalát. Ez olyan népszerűvé vált, hogy magát a wellness-t sokan ilyen jellegű szolgáltatásokkal azonosítják. A wellness kifejezés marketing eladási eszközzé is vált, mint valami márka név. Számos terméknél "varázsszóként" működik.

De a wellness nem szállodai szolgáltatás és termékek eladásához kapcsolódó elnevezés!

A wellness egy holisztikus életszemlélet, egy egészségtudatos életmód, amely közérzetünket javítja, fizikális fittségre és lelki egyensúlyra ösztönöz. Másként fogalmazva tudatos egészségmegőrzés, kiegyensúlyozott és aktív életforma.

És mit tehetünk a „ jó-létért”?

Az egészségünk tudatos megőrzését, a szervezetünk méregtelenítést, a rendszeres testmozgást, a minőségi táplálkozást, relaxációt és stresszoldást, szépségápolást, a szellem és a lélek gondozását, a káros szenvedélyek mellőzését, a túlzott gyógyszerfogyasztás elkerülését, és a természetközelséget.

Számos megoldás közül választhatunk mindezek elérésére, nincsenek szigorú szabályok és kötöttségek, hogy csak egy pár példát említsek: masszázs, szauna, fürdők, aromaterápia, homeopátia, kineziológia, Beach-virágterápia, biofizikai orvoslás. Ide tartozik a napfény a pihenés, és egy-egy jó séta a szabadban. Testmozgások közül nem kell megerőltető mozgásokat választani, mert igen hatékony a jóga, Pilatesz, Tai-Chi, Csi- kung. Ami pedig igazán közel áll a nőkhöz, az a hastánc.

A hastánc egy csodálatos lehetőség, de nem mindegy hogyan is csináljuk. A divat lehetővé tette, hogy sokan megismerkedjenek vele. De amennyit segített, ugyan annyit ártott az eredeti lehetőségeinek, és az ősiségének. Mindenki elmondja róla, hogy improvizatív tánc, de nem így tanítják és művelik. (Sajnos már a keleti országokban is, egyre kevesebb helyen, mert show-tánccá formálódott ott is). A bemutatók és a színpadi fellépések miatt ugyanis koreografálni kell. Aki egyszer belefolyik a koreográfiák világába, még ha olykor-olykor improvizál is, már nem igazán tudja testét a tiszta energiák megélésével mozdítani. „Kifelé” táncol, a test mozdulatisága a lényeg, és ezt utólag tölti fel - jó esetben- érzelmeivel. Ez egészen más, mint amikor a test természetes mozdulatait ismerjük meg, az energiák szabad áramlásával, és ezt harmonizáljuk a zenével tánccá. Ez is a SHÉ szemléletmód egyik lényege, a tánccal kapcsolatban.
A „jó-létünkért” vannak olyan dolgok, amit csak szakember segítségével lehet alkalmazni, de érdemes a mindennapjainkba is megkeresni a lehetőségeket.

Sőt! A hétköznapjainkban a leginkább!

Ebben is segít a SHÉ szemléletmód, az az Életstílus Életérzés Életforma, mely tökéletesen illeszkedik a wellnes-hez. A SHÉ és a wellness is a természetközelit hirdeti, a tiszta forrásokra találást.

A SHÉ egy energia és egy szemléletmód is egyben, mely túlmutat a wellness-en, mert fontos része még az erotika, a szexualitás, a mindezekkel átitatott mozgásforma, és tánc. Valamint az ezotériával és spiritualitással is kapcsolatban van.

A SHÉ küldetése

> Visszatalálás a természethez és természeteshez
> Egészségtudatos életmód, kiegyensúlyozott és aktív életforma
> Egyre magasabb szintű életminőség megteremtése
> A szépség mesterkéletlen állapotának megtalálása önmagunkban
> Hétköznapjaink csodáinak felismerése és magunkba engedése
> Életörömmel telített átlényegülés testben és lélekben
> Kifinomult érzékelés minden érzékszervünkkel és azokon túl is
> Színlelések helyett őszinteség és emelkedettség az erotika hullámain
> Magabiztosság, a lényünkből kiáradó szépség megélésével
> Önkifejezés mesterfokon
> Nőiesség, ami felébreszti a másik nemben az érzéki Férfit
> Természetes, ugyanakkor átütő szexuális kisugárzás
> Szabad szárnyalás, felszabadultság a szerelemben
> Egység és egyesülés – Jinben a Jang és Jangban a Jin energiák átélése
> A Férfi és a Nő méltó helyére kerülése a szerelem oltárán
> A szerelem és a szexualitás gyönyöreinek legmagasztosabb átélése
> Lendület, szenvedély az élet-, és lélek-táncainkban
> Az Isteni minőség megtapasztalása és élvezete az élet minden területén

>Széppel teremteni a szépet<

Mindenkinek szép és eredményes „visszatalálást” kívánva, szeretettel
ShámiVamisz

Ajánlott irodalom: Nők Lapja Cafe cikk
Ideál Magazin cikk

SHÉ szemlélet és DVD, CD kiadványok: www.she3e.com
Tánctanítás: www.shami.hu

Fotók: Vajda János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése